Hermes Newspaper, numărul 5 din luna iunie

01.06.2023

Varianta prescurtată se află mai jos:

Mesajul redactorului

Salutare tuturor! Sunt Marcus Konrad, redactorul şef al revistei Hermes Newspaper şi doresc ca în ultimul număr al revistei din acest an să spun câteva cuvinte legate de înfiinţarea comitetului şi toate momentele pe care le-am petrecut alături de redacţie.


Acest proiect a luat naştere în ziua când la noi în liceu se făceau înscrieri pentru clasa a IX-a. Acolo se afla şi coordonatorul nostru, domnul profesor Marian Banu care îşi dorea foarte mult ca liceul nostru să aibă o revistă. Uşor uşor, comitetul s-a creat şi fiecare a avut ocazia să scrie articole despre lucrurile care-i pasionează, de la IT până la Travel şi Fashion.

Vreau să le mulţumesc profesorilor care ne-au ajutat să vă livrăm un conţinut de calitate: doamnei profesor Ionica Alexiu si doamnei profesor Elena Pîrvu. Nu în ultimul rând, domnului profesor Marian Banu, care ne-a ajutat la promovarea revistei în alte clase şi a coordonat comitetul, astfel încât totul a ieşit bine până la final.

Nu am uitat de "stâlpii" revistei: Răzvan, Violeta, Georgy, Ana şi Elena. Ei au dat dovadă de perseverenţă şi niciodată n-au spus nu provocărilor pe care le-am dat, chiar dacă acestea au fost grele cateodată. Sperăm ca în anul ce urmează, comitetul să devină din ce în ce mai mare şi cu cât mai multe rubrici care sa fie de interes. Mesajul pe care vi-l transmit până la anul este următorul: Caută informaţii inteligente, fiindcă eşti inteligent! 


În această vară vă vom ţine la curent cu înscrierile în clasa a IX-a pe instagramul nostru, "hermesnewspaper". Vă urez o lectură plăcută în continuare!

Terapie muzicală

Tina Turner (1939-2023)

Redactor: Violeta Diniţă

Sursa: The New York Times
Sursa: The New York Times

Numită și "Regina Rock and roll-ului", Tina Turner a fost o mare cântăreață, actriță dar și scriitoare şi compozitoare pop-rock americană, născută pe 26 noiembrie 1939 în America.

Şi-a început cariera în 1950. În primii ani de Rock 'n' Roll şi-a câștigat șase dintre cele opt premii Grammy în anii 1980. În acel deceniu, ea a obținut multe cântece în Top 40, inclusiv "Typical Male", "The Best", "Private Dancer" și "Better Be Good to Me". Spectacolul ei din 1988 de la Rio de Janeiro a strâns 180.000 de oameni, fiind unul dintre cele mai mari audiențe de concerte pentru orice interpret. 

Aceasta a avut în viață suișuri și coborâșuri, a fost o femeie puternică, un simbol important în universul muzicii dar și al feminismului. Turner a trecut printr-o relație abuzivă, din care a reușit cu greu să iasă, însă a ,,rupt tăcerea" în anul 1981, când a mărturisit adevărul despre soțul ei abuziv. Așadar, Tina și-a reînceput cariera. În acei ani, a trebuit să ia totul de la 0 şi a reușit.

Având curajul să vorbească despre viața ei și abuzul domestic prin care trecea, Tina a inspirat femeile care treceau prin aceeași situație să ia atitudine de asemenea.

Sursa: ProTV
Sursa: ProTV

Depășind obstacolele vieții, și-a construit o fericire indestructibilă. Aceasta a vorbit și despre cum budismul a ajutat-o enorm și că spiritualitatea a avut un impact imens asupra ei. Învățăm de la ea că orice realizare provine din schimbarea interioară. 

Tina va rămâne în inimile tuturor fanilor dar și a societății ca fiind o eroină ce a schimbat perspective și a inspirat o groază de lume. Printr-o singură voce au vorbit zeci de mii de persoane. 

Mai jos, vă punem la dispoziţie una din melodiile ei celebre. Aceasta se numeşte "The best"

Eurovision 2023 - Unghii lungi, Verde Neon Și Unicorni


Redactor: Georgiana Ciovârnache

Sursa: Euronews
Sursa: Euronews

Eurovision 2023 a fost a 67-a ediție a prestigiosului concurs. Liverpool, renumitul oraș al sceneimuzicale britanice, a fost organizatorul din acest andupă precedenta victorie a Ukrainei cu piesa "Stefania". Cele 26 de țări s-au afirmat în marea finală alături de cele 3 gazde feminine ale serii: Hannah Waddingham, Julia Sanina și Alesha Dixon.


Desigur, finala anului 2021, una dintre cele mai emblematice din istoria Eurovisionului, nu va fi întrecută pentru mulți ani. După pandemia anului 2020, Eurovision a aprins scuturile și armele muzicaleale interpreților, iar câștigul formației italiene Måneskin a fost unul bine meritat. Eurovision 2023 a fost cu adevărat un an controversat în rândul artiștilor și telespectatorilor. Loreen-Suedia (Lorine Zineb Nora Talhaoui), a luat trofeul anul acesta cu piesa "Tattoo". "Tattoo" este o piesă dark dance-pop, romantică ce transmite un mesaj pur emoțional despre sacrificiile pe care iubirea le transpune în viața umană. Vestimentația, un costum din latex bej, de culoarea pielii, a reprezentat sensibilitatea corpului uman, iar unghiile lungi ale interpretei, scuturile de care avem nevoie pentru a trece peste obstacolele zilelor/perioadelor mai puțin plăcute. De asemenea, Loreen a mai purtat pe mâinile sale tatuaje cu Henna, un detaliu etnic al Africii de Nord, cultură din care face parte. Loreen este cunoscută pentru Eurovision 2012, când a câștigat cu una dintre cele mai bune melodii din concurs, "Euphoria". Aceasta descrie într-un interviu "Euphoria" ca fiind un amurg, iar "Tatto" un răsărit, o renaștere. Pe locul 2, mult iubita piesă "Cha cha cha" interpretată de raperul finlandez Käärijä (Jere Pöyhönen), s-a afirmat inevitabil printre spectatori. Îmbinând stilurile Hyperpop, Metal Industrial și Hip-Hop/Rap, "Cha Cha Cha" este o piesă distractivă,("It's crazy, "it's party"-popular citat al artistului) cu un mesaj simplu,despre clipele petrecute cu prietenii și magia petrecerii. Vestimentația cântărețului, o bluză bolero verde neon și pantaloni cu țepi, au reușit să-l distingă pe interpret cu ușurință. Deși majoritatea ar spune că el este adevăratul câștigător de anul acesta, Loreen nu merită mesajele derogatorii adresate acesteia, iar ambii cântăreți au strălucit la fel de mult sub lumina reflectoarelor.

Sursa: Radio Times
Sursa: Radio Times

Israel, anul acesta, a adus o abordare inspirată de pop-ul Sud Korean, însă mai bine spus grupul feminin BlackPink,cu piesa "Unicorn". Noa Kirel s-a evidențiat prin puterea vocii, schimbarea rapidă a vestimentației și dansul executat la sfârșit, acesta fiind "cireașa de pe tort" a prestației. 

În cele din urmă, Polonia a ratat un loc sigur pe podiumul Eurovision. Anul 2024, găzduit de Suedia, va aduce un omagiu ABBA, fiind aniversarea de 50 de ani a câștigului trupei din cadrul Eurovision cu melodia "Waterloo". Astfel, nu avem decât să ne așteptăm la un spectacol de milioane pentru că, în cele din urmă, cum spune sloganul Eurovision, suntem uniți de muzică! (Eurovision-United by Music)

Sursa: Aleph News
Sursa: Aleph News

ITu eşti

Discord

Redactor: Răzvan Rusu

Sursa: Wikipedia

Discord este o aplicație creată pentru gameri ca să poată vorbi mai ușor unii cu alții atunci când se joacă împreună jocuri video.

Ca să poți dialoga cu alte persoane logate pe această aplicație trebuie sa creezi un server, după care oamenii care au aceeași pasiune ca persoanele din acel server pot intra să vorbească și ei despre ce le place lor.

Sursa: Wikipedia

În opinia mea, această aplicație a devenit una dintre cele mai utilizate deoarece este gratis și ușor de folosit. Însă, persoanele care doresc să fie mai ,,speciale'' își pot cumpăra Discord Nitro care costă 16,99 lei/lună cel basic și 47,99 lei/lună cel normal. Diferența dintre Discordul normal și Discord Nitro este că la cel cu bani poți folosi ca poză de profil GIF-uri, dar în acelasi timp are și o gamă variată de emoticoane.

De asemenea, această aplicație a luat amploare si în momentul în care a venit pandemia, deoarece profesorii alegeau să folosească aceasta aplicație pentru a lua legatură cu elevii lor atunci când școala se făcea de acasă.

În rândul elevilor din liceul nostru, majoritatea folosesc această aplicație, iar motivele sunt foarte simple:poți comunica foarte ușor cu colegii; dacă aveți un proiect de echipă pentru o anumită materie tot ce trebuie să faceți este un server pe Discord și acolo pot vorbi toți despre ce trebuie să facă in acel proiect.

Benzi desenate

Redactor: Răzvan Rusu


Travel

Cafeneaua "Frog"

Redactor: Violeta Diniţă

   Dacă ești fan/ă cafenelelor care te fac să te simți confortabil și unde să poți citi o carte sau să studiezi, ori să ieși împreună cu prietenii tăi și să vă relaxați sau poate chiar să cunoști persoane noi cu hobby-uri și interese comune în combinație cu un ambient estetic, băuturi și produse de patiserie-cofetarie savuroase, atunci ,,FROG" este cafeneaua perfectă pentru tine.

Sâmbăta trecută am mers și noi la această cafenea. Am rămas cu o impresie foarte bună, și vom reveni acolo cu siguranță. Inițial convenisem să mergem la o altă cafenea, însă în momentul în care am ajuns, localul era plin, deci din păcate… sau din fericire, a trebuit să schimbăm locația, iar în acest fel am ajuns la Frog, despre care am văzut multe review-uri foarte bune pe rețelele de socializare, în special pe TikTok, așadar alternativa era bine venita. Fiind deja în centru , am ajuns rapid la local mergând pe jos. Acesta este situat pe strada Vasile Lascăr 24, undeva pe la Piața Rosetti, deci putem spune că este destul de aproape și de Hermes.

Primul lucru pe care l-am făcut când am intrat a fost bineînțeles să mă uit în jur, și am rămas plăcut surprinsă să văd cât de frumos era amenajat localul. Într-adevăr, cafeneaua este micuță, aș putea să o compar cu o căsuță în copac, dar asta îi dă tot farmecul. Jos, la intrare, ne-a întâmpinat o scăriță din metal ce ducea la etaj, unde erau mai multe locuri la mese, iar un lucru care mă face să asociez localul cu o căsuță în copac ar fi acela că localul era decorat cu foarte multe plante, verdele predomina, de la plante agățătoare la plante în ghiveci, mă simțeam ca într-un copac. Tot jos era barul unde se prepară băuturile, unde sunt expuse produsele de patiserie-cofetărie și unde puteai găsi meniul. Prăjiturile mi-au furat imediat atentia, erau decorate cu petale de flori, aveau fructe de pădure etc. Regret, totuși, că nu am încercat ceva de acolo, însă data viitoare nu mai ratez șansa.

Cât despre meniu, mi-a stârnit atenția, fiind interesant conținea salate, chiar supe și alte gustărele care aveau la bază tot felul de ierburi, dressing-uri, condimente și altele. Aveau aperitive florale, fructate, prăjituri de tot felul, precum tarte cu mere, caramel și vanilie, prăjitură cu morcov, ananas, ghimbir și nuci, prăjituri cu lavandă, lămâie mac și afine, prăjituri cu mango, vanilie, mascarpone sau fructul pasiunii. O varietate întreagă de deserturi care te fac să-ti dorești să le încerci pe toate. Băuturile erau la fel de ispititoare ca prăjiturile pentru ca aveau bucăți de ciocolata, petale de trandafir, caramel, însă noi am optat mai safe pentru început, așadar am comandat un Chai Latte și un Matcha Latte. Prețurile sunt accesibile, fiind destul de similare cu cele de la alte cafenele. Personalul este extrem de primitor, foarte amabil și prietenos.

După ce am comandat, am urcat la etaj și ne-am așezat la o masă, iar după câteva minute ne-au sosit și băuturile. Având din vedere că am ales clasic, n-am avut cu ce să dăm greș. Spațiul de la etaj era amenajat cu luminițe și, din nou, foarte multe plante, însă mi-a plăcut extrem de tare faptul că aveam puse la dispoziție și cărți pe care le puteam citi.

Așadar, recomand FROG studenților, elevilor, iubitorilor de cărți, plante și persoanelor care vor să încerce ceva nou. 

CinemaHermes

Howl's Moving Castle

Redactor: Georgiana Ciovârnache

Sursa: IMDb
Sursa: IMDb

Howl's Moving Castle (Castelul Umblator Al Lui Howl) este un film lansat în anul 2004 de Studiourile Ghibli sub îndrumarea directorului Hayao Miyazaki, fiind ecranizarea romanului Dianei Wynne Jones.Este un film animat, care ar parea a fi unul pentru o audiență infantilă la prima vedere, dar potrivit pentru toate vârstele.

Sursa: Counteract
Sursa: Counteract

Filmul abordează numeroase subiecte mature, cum ar fi subiectivitatea frumuseții si teama de îmbătrânire. În prim plan, sunt prezentați Sophie, o croitoreasă ce lucrează într-un atelier de pălării și Howl, un tânăr vrăjitor care locuiește într-un castel plutitor.Într-o noapte, după ora închiderii, în atelier intră o clientă stranie, Vrajitoarea Risipei. Cuprinsă de furie, dintr-o dată o blesteamă pe Sophie, o transformă într-o bătrânică. Neputincioasă, Sophie pornește în călătoria de a o găsi pe vrăjitoare și de a rupe blestemul. Howl, vrăjitorul, este punctul ei de sprijin în această călătorie. O scenă semnificativă este aceea în care Sophie, din greșeală, îi sparge borcanul cu vrăji al lui Howl, acela reprezentând vrăjile pe care le folosea tânărul vrăjitor pentru a fi chipeș. În acel moment, stările lui o iau la vale, devenind furios, apoi trist, mânios și într-un final liniștit.

Un aspect deosebit al filmului este cromatica peisajului montan de primavară: case specifice zonei rurale, grădini înflorite, munți cu strat de nea subțire, iarbă de un superb verde și cer albastru precum cele mai frumoase ape ale Pamântului. Howl's Moving Castle prezintă frumusețea lumii, oamenilor, animalelor prin iubire: dragostea fiind frumusețe, iar frumusețea ca fiind dragostea adevarată.


Mulţumiri

Redacţiei Hermes Newspaper:

Marcus Konrad: redactor şi coordonator şef
Prof. Marian Banu: coordonator
Violeta Diniţă: Travel & Terapie muzicală
Răzvan Rusu: ITu eşti & Benzi desenate
Georgiana Ciovârnache: CinemaHermes & Eurovision
Ana-Maria Boca: grafică
Prof. Ionica Alexiu: corectare
Prof. Elena Pîrvu: corectare

Şi nu în ultimul rând, vă mulţumim vouă pentru că ne citiţi de fiecare dată! Sprijinul vostru ne ajută.
Să ne revedem cu bine în noul an şcolar!